Istorija Focus kamina
Istorija Focus kamina

Dominique Imbert, vlasnik i tvorac Focusa rođen je 1940. godine u Monpeljeu na jugu Francuske.

Posle studiranja književnosti u Londonu i Parizu slučajno je postao, kako sam naglašava, etnolog na Aljasci i pomoćnik kuvara na Menhetnu, pre nego što je doktorirao sociologiju i postao profesor književnosti u Parizu.

1967. godine Dominique Imbert je najzad shvatio da je njegova ljubav prema umetnosti daleko  veća od želje da se bavi prosvetom i te 1967. Godine otvara malu radionicu u selu Viols Le Fort, na severu Monpeljea, u kojoj je počeo da izrađuje umetničke skulpture od čelika.

 Upravo je u tom studiu, te 1967.dizajnirao svoj prvi kamin koji mu je služio za lične potrebe. Bio je to model „ Antefocus“.Savršenstvo geometrije u savezu sa lepotom vatre probudilo je novu strast u njemu. Iz želje da iz svakog oblika izvuče poetičan sklad, Antefocus je poslužio kao prototip za model “Gyrofocus” kojeg je Dominique dizajnirao 1968. Godine. Bio je to prvi viseći kamin koji se rotirao za 360° i koji će kasnije, zbog izuzetnog dizajna ali i zbog termičke efikasnosti i jednostavne montaže, postati prepoznatljiv simbol Focusa.

Izlagan po muzejima umetnosti širom sveta, proneo je slavu Focusa i ostavrio nebrojano mnogo nagrada i priznanja , a poslednje je stiglo 2009 godine kada je u Italiji proglasen za najlepši objekat sveta na prestižnom PULCHRA takmičenju.

Upravo su ovi modeli odredili pravac umetničkog izražavanja i predstavljaju odskočnu dasku Focusa… Zvezda je rođena…

Najpopularniji modeli Focus kamina:

ceiling-mounted-fireplace-focus-gyrofocus-1 focus-fireplace-filiofocus-telescopique-closed GyroFocus_L1